Crisis/Turnaround
Management
Private Investment
Banking
Balance Sheet
Restructuring
Intellectual Property
Transaction Advisory
     home  |  services  |  news  |  about us  |  contact us
News
Gerbsman Partners
[2000-06-09, 07:32]
Krisföretag som affärsidé

De kallar sig ”Board of Intellectual Capital”, sex amerikaner och två svenskar. De utgör styrelsen i IRG, Internet Recovery Group, och är betydelsfulla aktörer inom bland annat media, marknadsföring, pr och teknologi. De använder sin kunskap för att göra affärer med krisföretag i Silicon Valley.
En av tungviktarna i styrelsen heter Hans Ullmark.

Namnet och idén med ett "Board of Intellectual Capital", kommer från honom. Hans Ullmark vet det mesta om hur man paketerar en idé. Det är hans jobb.

Hans Ullmark använder den
samlade kunskapen hos en
handfull människor som han
samlat i IRG:s styrelse för
att sålla ut krisdrabbade
företag med framtids-
potential.
Från sin utsiktspunkt på Bush Street i centrala San Francisco kallar Hans Ullmark vårens börsnedgång på IT-aktier och den efterföljande rensningen bland IT-företagen i Silicon Valley för en "börskorrigering". Det bör betyda att han själv inte förlorat några större summor, varken bland sina kunder på den egna reklambyrån, Collaborate, eller som affärsängel. Småhandlare kallar han sig själv.
- Jag går in med mellan en och femton miljoner kronor. Det är max för mig i dagens läge.

Darwins principer
Han tycker det som sker inom IT-branschen just nu är hälsosamt.
- Massor av företag läggs ner, men det är precis som det ska vara. Det är Darwins principer. Men jag har ingen känsla av att det går åt helvete.

Oavsett åt vilket håll det går så kan Hans Ullmark tjäna pengar. Tillsammans med den före detta tekniske chefen på Icon, Gunnar Östergren, numera frilansande IT-tekniker i Kalifornien, sitter han i styrelsen för det Silicon Valley-baserade företaget IRG, Internet Recovery Group.

Det kan vid en första anblick se ut som ett traditionellt kriskonsultföretag men det faktum att företaget agerar i internetvärlden gör att det arbetar med delvis helt andra spelregler än traditionella kriskonsulter.

Enkel affärsidé
Affärsidén ser, åtminstone i efterhand, rätt enkel ut. Man letar efter företag som har problem; rekonstruerar dem, säljer ut dem, ordnar kapital, rekryterar folk eller ger juridisk hjälp. Allt efter behov.

Hans Ullmark:
- Kanske behöver de en ny produkt för att bredda sig. De kan behöva en ny teknologichef eller ytterligare tio miljoner dollar. Vi letar efter bästa partnern och ibland går vi själva in som partner.
Analysen man gjorde var att IRG rör sig i en värld där många företag leds av unga och oerfarna människor. Oerfarna när det gäller att hantera kriser.

Panikslagna och oerfarna
Steve Gerbsman är vd och ende anställd på IRG:
- Vi arbetar med företag som inte gör någon vinst, som inte vet att marknadsföra sig på ett sätt som fungerar, företag som arbetar på en marknad där många investerar och där ledningen inte har fokus på eller kontroll över pengarna. De är oerfarna så till den milda grad att när pengamarknaden sinar eller de får konkurrens så är de inte kapabla att agera effektivt. De får panik. De flesta behöver någon som kan spelet. Lägg till alla som agerar företagsänglar i dag där alltför många saknar resurser och kunskap för sådana här situationer.

- Vi arbetar med företag som saknar "hårda tillgångar", där det är viktigt att snabbt analysera de intellektuella värdena och där vi lika snabbt måste veta vad som ska göras med dessa innan de försvinner ut i tomma intet. Det handlar om veckor och månader jämfört med månader och år i den gamla ekonomin.

Toppkvalificerad hjälp
Till sin hjälp har Steve Gerbsman en styrelse av centrala aktörer inom internetvärlden. Människor som i sina egna företag och yrken har tillgång till central och tidig information om trender, aktörer och möjliga affärer.

De är alla män. Bland dem finns Don Middleberg, vd och skapare av Middleberg & Associates, ett av USA:s ledande pr-företag.
Vidare Sam Albert, i cirka 30 år chef inom IBM, numera sin egen. Ken Virnig, grundare och ledare av headhunter-firman Devine & Virnig. Tidskriften Red Herring, nyligen utnämnd till en av Silicon Valleys tio mest inflytelserika aktörer. Och så två svenskar, Hans Ullmark och Gunnar Östergren.

Tanken är att de ska använda sina olika kunskaper för att tillsammans analysera olika affärer och utnyttja alla sina kontakter för att kunna göra bra affärer för IRG.

Lovande krisföretag
En bra affär innebär att IRG hittar ett företag som är i kris men som har en lovande framtid om det rekonstrueras. Då ser IRG till att ta hand om en del av aktierna i företaget. Är det ett företag som är på konkursens rand handlar det om att rädda vad som räddas kan och sälja det till högstbjudande.
IRG är ett nytt företag. Det startade i början av året, före vårens börsnedgång.

Steve Gerbsman har tidigare arbetat med en del krisföretag inom internetvärlden och i sina kontakter med större riskkapitalbolag sett att de var oroliga för sina investeringar. De visste att en nedgång skulle komma men inte när och de visste/vet att många av deras investeringar skulle tillhöra förlorarna när utslagningen började.

När Steve Gerbsman diskuterade situationen med Hans Ullmark kom denne med förslaget att man skulle arbeta med en aktiv styrelse som tog del av varje affär, en styrelse som skulle kallas "Board of Intellectual Capital".

Hans Ullmark:
- Redan för lite mer än ett år sedan, när vi började diskutera det här, ansåg jag att det handlade om företag där nästan inga hade några tillgångar som kunde kapitaliseras, förutom det intellektuella kapitalet. Då föreslog jag en styrelse av människor som förstod vad det intellektuella kapitalet är och som kan gå in och analysera företag och agera på alla möjliga nivåer; finansiering, rekonstruktion, marknadsföring och så vidare. Alla vi började prata med ville vara med.

Intellektuellt kapital
Med intellektuellt kapital menar IRG t ex kunskaper, kundrelationer, innehåll i databaser, unika tekniska tillämpningar, domännamn och liknande.
Hittills har IRG gjort ett par affärer där de har tagit ett par "friska" företag, ordnat finansiärer och stramat upp företagens affärsstrategi. För ett av företagen, en politisk webbsida, fick de till stånd en budgivning mellan två olika aktörer. Priset trissades upp och det slutade med att IRG fick en hyfsad bunt med aktier i ett företag som man räknar med ska börsintroduceras inom en snar framtid.

I fyra-fem fall har de analyserat företag, plockat fram vad som kunde säljas och sålt det till högstbjudande. I ytterligare andra fall har de tackat nej till att gå in. Det har varit allt för sent. Det har inte funnits pengar till att köpa tillräckligt med tid eller så har de centrala människorna börjat lämna företaget.

Text: Lasse Winkler
lasse.winkler@xefo.se
Foto: Patricia Lanza



© Dagens IT
Announcements & White Papers
Events
Wireless 2.0
Press
The BoIC Talks
Copyright © Gerbsman Partners